Massage bij kanker

Kanker is een ingrijpende ziekte die je leven ondersteboven gooit.
Niks is meer hetzelfde, vaak moet je verschillende ingrijpende behandelingen ondergaan. Je komt in een draaimolen terecht met diverse onderzoeken, bezoeken aan het ziekenhuis, medicatie die veel met je lichaam doet en veel energie van je vergt.
Al met al een grote impact op lichamelijk en geestelijk niveau. Ook voor je directe omgeving is het een moeilijke tijd en iets waar zij mee moeten leven. Soms heb je het gevoel dat je geleefd wordt in plaats dat jij leeft. Als massagetherapeut wil ik u graag een moment bieden dat u even niet aan al het medische gebeuren hoeft te denken. Even een liefdevolle aanraking die in deze periode veel kan betekenen.

Massage kan veel voor u betekenen

Wat is massage bij kanker?

Massage bij kanker is een liefdevolle, respectvolle ontspanningsmassage. Er wordt telkens gekeken naar uw situatie op dat moment en wat u wel of niet kan en aan de hand daarvan wordt u gepositioneerd. Dat kan in bed zijn, op de massagetafel of op een stoel. Wat voor u op dat moment prettig voelt. De aanraking is zeer zacht. Er wordt rekening gehouden met uw lichamelijke situatie zoals het aangedane gebied, de lichamelijke klachten door de medicatie en uw conditie en energieniveau van de dag.

Wat doet massage bij kanker?

Massage bij kanker geeft geen genezing maar kan in dit proces een grote steun zijn. Uit onderzoek is gebleken dat masseren bij mensen met kanker de kwaliteit van het leven van dat moment kan verbeteren. Door het aanraken met aandacht wordt het mogelijk het vertrouwen in je eigen lichaam te herstellen. Symptomen als slapeloosheid, angst, stress of depressie kunnen verminderen en het werkt pijn dempend. Ook jaren na de behandeling kunt u nog last hebben van de bijwerkingen. Denk aan snel moe zijn, lymfoedeem, verminderde conditie etc. Ook dan heeft een massage een positief effect en bovenal is het gewoon heerlijk ontspannend.

Wanneer kan men een massage nemen?

Juist omdat uw lichaam al zo hard moet werken om tegen deze ziekte te vechten, verdient het een massage! Massage bij kanker is in elk stadium mogelijk.

Tijdens de behandelingsfase: Je bent misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Massage in deze periode vooral prettig als pijndemping of voor het verminderen van misselijkheid.

Na de behandelingsfase: In deze periode komt u terecht in de controle traject waar u om de zoveel tijd naar het ziekenhuis moet. Dat zijn de momenten van spanning en onzekerheid. Maar ook de periode waarin u weer de regie van uw leven en lichaam in eigen handen krijgt. Massage kan u helpen uw lichaam opnieuw te leren kennen. Het geeft de juiste ontspanning en u hervindt het contact met uw lichaam.

Palliatieve behandeling: Ook wanneer u te horen krijgt dat er geen genezing mogelijk is kan massage heel veel voor u betekenen. Deze fase kenmerkt zich door vragen en onzekerheid. Hoelang heb ik nog? Hoe zal deze laatste tijd eruit zien? Massage helpt om de kwaliteit van uw leven te verbeteren door verlichting te bieden. Het helpt uw emoties vrij te laten en mentale rust te creëren.

Voor de behandeling komen wij bij u thuis. U hoeft niet de deur uit en u bent in uw eigen vertrouwde omgeving.

 

Over massage bij kanker.

Ik heb de training “massage bij Kanker” voor professionele massagetherapeuten gevolgd bij Instituut Massage bij Kanker. Tijdens deze training heb ik stage gelopen in het MCH in Den Haag.
Meer informatie over de training is te vinden op www.massagebijkanker.nl. Het is een uiterst professionele training met veel achtergrondinformatie over de ziekte, de diverse behandelingen en bijwerkingen en over de juiste, veilige manier van masseren.